Genetica

Genetica este una dintre cele mai importante stiinte al secolului, care se ocupa cu stabilirea unor trasaturi si gene care pot sa fie mostenite. Aceasta stiinta poate sa fie inteleasa cu greu, insa informatiile urmatoare cu siguranta o sa va ajute sa intelegeti mai bine cu ce se ocupa si care este importanta acesteia.

Despre genetica

Cuvantul „genetica” provine din greaca, din cuvintele genetikos sau genesisi, care inseamna origine. Genetica studieaza comportamentul si functionarea genelor, precum si felul in care acestea se transmit la urmasi, nu doar in cazul oamenilor, deoarece aceasta stiinta studieaza bacteriile, plantele sau animalele.

Genele sunt anumite portiuni din organismul celular si acestea contin diferite trasaturi, caracteristici si informatii, care sunt transmise de catre parintii urmasilor. Urmasii mostenesc jumatate-jumatate din informatiile genetice de la parinti.

Istoria geneticii

Acum 13.000 de ani deja s-au polenizat artificial plantele de catre sumerieni, cand s-au cultivat multe plante si au fost si combinate. In ceea ce priveste dovada legat de descoperirea ereditarii a diferitelor trasaturi la urmasi, este veche de 6.000 de ani. Aceasta este o piatra care a fost gasita in Elam, din Chaldeea. Pe piatra sunt trecute genealogia mai multor generatii de cai.

Genetica in prezent

In prezent, genetica vrea sa afle in ce fel sunt mostenite de catre urmasi diferite caractere. De asemenea, un alt scop este studierea modului in care trasaturile se transmit si ce schimbari au loc de la generatie, la generatie. Trasaturile care sunt studiate se refera la aspectul fizic, dar si la comportament. Sunt de asemenea si boli care pot sa fie mostenite sau din contra, rezistenta la diferite boli.

Un alt lucru care este studiat de catre genetica, este modul in care influenteaza mediul inconjurator trasaturile mostenite. In urma mediului inconjurator pot sa apara si alte trasaturi, pe langa cele mostenite.

Trasaturile si caracterele care pot sa fie mostenite, se afla in ADN. Aceasta molecula care cuprinde toate informatiile genetice este mostenita de catre urmasi.

Cum a fost de ajutor genetica pana acum?

Chiar daca in secolul trecut, genetica nu a stiut sa ofere raspuns pentru foarte multe probleme, in prezent lucrurile stau mult mai bine. Nenumaratele inventii si descoperiri au condus la evolutia geneticii, ca si stiinta, astfel foarte multe probleme sunt rezolvate. Prin urmare, medicii cunosc mai mult boli si astfel pot sa gaseasca mai usor remedii. Sunt unele boli genetice care pot sa fie descoperite dinainte ca copilul sa se nasca.

This entry was posted in Sfaturi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>